Back to GalleryBack to Gallery

Stolen objects report.

Go to end of page.

         

 
P E R S B E R I C H T

Diefstal Higgs-tafelklok
Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement.

Een belangrijke tafelklok met bellenspeelwerk is recent ontvreemd uit de collectie van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement.

De Higgs Speelklok
De gestolen klok (ca. 35 breed x 25 diep x 70 hoog cm.) werd rond 1770 door de te Londen gevestigde klokkenmakersfirma Higgs & Evans gebouwd. De kast is vervaardigd van zwart hout met vergulde bronzen ornamenten. De wijzerplaat is gesigneerd: ROBto Y PEDRO HIGGS Y DIEGO EVANS, LONDON. Boven de centrale verzilverde wijzerplaat bevinden zich drie extra verzilverde wijzerplaatjes voor melodiekeuze, tijdregeling en wel/niet spelen.

Uurwerk mist
Het gehele binnenwerk van de klok (uur-, slag- en speelwerk) mist. Hierdoor heeft de klok meer dan 90% van zijn waarde verloren. Voor het museum betekent de diefstal van de Higgs-klok een groot verlies, omdat hij een essentiele schakel vormt in een reeks 18e eeuwse speelklokken.

Gouden tip?
Uiteraard wil het museum de klok dolgraag terug. De huidige eigenaar heeft niets aan de klok: het bijbehorende uurwerk ontbreekt en iedereen in de klokkenwereld is inmiddels door het museum op de hoogte gebracht van de diefstal. Mocht iemand iets hebben gezien van de diefstal of op de hoogte zijn van de huidige verblijfplaats van het museuminstrument: bel ons!!! (tel. 030 – 231 27 89).

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dick van Minnen, hoofd restauratie-atelier of Astrid Daelmans, afdeling presentatie, tel. 030 – 231 27 89.


 Stolen objects report.

To the care of the
Horological Foundation.

See 'about-us'
on how to report
'stolen objects'.

CONTACT

Back to Gallery